Terug naar Nieuws

New Holland in Rusland

17 juli 2018

Vorige week waren we in St. Petersburg op een korte vakantie. De grootste verrassing was het bezoek aan New Holland. New Holland was oorspronkelijk een scheepswerf.  Veel Hollandse scheepsbouwers hielpen hier rond 1700 mee bij de bouw van fregatten.

In 1996 was ik, Marc Verheij, hier ook en maakte toen deel uit van een delegatie van de gemeente Rotterdam.*

De periode daarna ben ik nog drie keer naar deze mooie stad afgereisd. Om er uiteindelijk een training projectmanagement te geven aan de mensen die met de locatie New Holland bezig waren.

sceptisch

Mijn grootste interesse ging afgelopen week dan ook uit naar deze locatie. Onbewust was ik wat sceptisch. Mijn verwachtingen waren niet al te hoog gespannen met in mijn herinnering de traagheid van de overheid in 1996.

Het geluid van de bouwactiviteiten kwam ons tegemoet toen we de locatie naderden. Er werd gewerkt aan de kademuur en aan de rode bakstenen gevel. Nee toch, zijn ze nu nog steeds bezig?

verbazing

Al verder lopend viel ik van de ene in de andere verbazing.
Het gesloten blok was aan de westkant geopend door de sloop van die kant. Een symbolische verwijzing naar de activiteiten van tsaar Peter die het traditionele Rusland wilde openen voor moderne westerse ideeën.

Het binnenterrein was getransformeerd in een prachtig modern park voor de mensen uit de naburige wijken. Een park met spelende kinderen, ouderen, jonge gezinnen, jongeren. Met bedrijfjes en restaurantjes in het voormalige gevangenisgebouw, een strandje en een zwemgelegenheid in het voormalige dok.

En ook nog eens een fascinerende speelplek voor kinderen met een model van het fregat waar tsaar Peter aan had meegewerkt.

voorbij de tegenstelling

Het geheel ademt een vrolijke levendigheid uit met gewone mensen die genieten van het leven. Ontroerend om te zien dat mensen hier gewoon hun bijzondere zelf kunnen zijn op deze historische plek.
Voorbij de tegenstelling tussen oost en west.

Het lijkt erop dat de geschiedenis achter gelaten wordt, een geschiedenis waarin het voor veel mensen niet mogelijk was om hun bijzondere zelf te zijn.

Met een glimlach en ook een heel klein beetje trots verlieten we na 1.5 uur aangenaam verpozen New Holland.

 

* Het was 300 jaar geleden dat de tsaar Nederland bezocht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken initieerde in 1996 de Peter de Grote-manifestatie, aanvankelijk om de handelsbetrekkingen met Rusland te verbeteren. En ook Rotterdam wilde daar wel een graatje van meepikken.