Terug naar Nieuws

Passage

29 mei 2020

In mijn nieuwjaarspeech op 10 januari 2020 schreef ik de volgende passage aan mezelf:

Het is een bijzondere tijd.
Je hebt het gevoel dat je door een passage gaat.
Dat je beweegt vanuit de ene ruimte naar een andere ruimte. Tussen beide ruimten zit een passage.
Je beweegt naar een nieuwe ruimte die nu nog geen vaste vorm heeft.
Die nieuwe vorm wordt ingegeven door de ruimte van waaruit je vertrekt en ontstaat terwijl je door de passage loopt.
Hoe meer de ideeën over de komende ruimte vorm krijgen hoe dichter je erbij komt.

De beweging wordt ingegeven door:
Het leven met een groeiend besef van verbinding met de levende natuur, aarde en kosmos
Het leven met een groeiend besef van ‘tijdelijke eindigheid’
Het loslaten van bestaande vormen (van wonen en werken) en het creëren van nieuwe vormen

De passage, die ik in januari beschreef, ging vooral over onze voorgenomen verhuizing van Den Haag naar …… . Een verhuizing die in juli daadwerkelijk plaats vindt. De nieuwe fysieke ruimte is nu concreet, het is een prachtige plek in Drenthe.

Ben ik daarmee door de passage en in de nieuwe ruimte?
Nee nog niet.

Met het concreet worden van de nieuwe plek komt er ineens ook het besef van afscheid. Dat overviel me. Afscheid van de mooie dingen die me vasthouden aan Den Haag, zoals het hardlopen door de duinen en langs het strand, de maandagochtend chi kung, de spontane etentjes bij Millers samen met de kinderen of met vrienden. Even naar Ockenburg en haar hyacinten en mooie bomen.

Al lopend aan het strand vroeg Yvonne waar ik denk dat ik ben.
We tekenden twee bollen en een verbindende passage in het zand. Ik beweeg van links naar rechts. Ik had het gevoel dat ik nog in de passage ben, op driekwart, bij de punt in het zand. Die punt is het moment van afscheid nemen van het oude.
Dat moet eerst gebeuren voordat ik verder kan.
Het is mooi hoe een beeld uit mijn Nieuwjaarsspeech 2020 door de maanden heen met me meereist en resoneert met de corona-periode.

Op 1 juli organiseren we de Zomerspeech. Ik ben benieuwd waar ik op dat moment sta en hoe ik in de periode daarna daadwerkelijk de nieuwe ruimte kan beleven en verder vorm kan geven.

met groet,
Marc

Meedoen aan de Zomerspeech 2020?
Aanmelden kan via: https://zomerspeech2020.eventbrite.nl