Terug naar Wijsheid

Creatiespiraal

2 maart 2015

Categorien: Communicatie, Aandacht in het NU, Leiderschap

Een van de modellen waar we graag mee werken is De Creatiespiraal van Marinus Knoope.

In zijn boek de Creatiespiraal beschrijft Marinus Knoope (1947), fysicus, de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid. Marinus hield zich jarenlang bezig met de vraag in hoeverre en op welke wijze de mens invloed heeft op zijn eigen levensomstandigheden.  In 1989 ontdekte hij De Creatiespiraal, een verrassend eenvoudige heldere en praktisch bruikbare beschrijving van de natuurlijke weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert.

mijn ervaring

Ik herinner me nog goed dat ik het boek las, op een woensdagochtend, in een ruk uit. Wat me verraste was dat Marinus zo helder beschrijft hoe we diverse fasen doorlopen: de fasen van ontvangen, vieren en rouwen om wat er is. Dan kom je vanzelf in ‘een ruimte’ waar er nieuwe ideeën, wensen naar boven komen. Een toekomstige werkelijkheid wordt helder, als je die ook gelooft…dan breng je jezelf ook weer als vanzelf in de volgende fase. Waar de twee vorige fasen vooral meer intern zijn en in jezelf of in een meer beschermde omgeving. De volgende fase ga je de buitenwereld in: uiten over wat je ideeën zijn en daarmee ideeën, contacten opdoen, waardoor een plan ontstaat waarmee je je wens werkelijkheid kan laten worden. Zo merk je dat je ineens een besluit hebt genomen waarmee je in de 4e fase terecht komt: doen en volharden. Tot je op een gegeven moment weer in de eerste fasen van ontvangen, ontvangen van resultaten en die vieren/berouwen, komt.

Wat me trof is dat ik niet hoef te kiezen of ik nu liever in mijn eigen wereld, op mezelf ben en wat terug getrokken of juist IN de wereld, bezig en juist met anderen. Beide bewegingen ken ik zo van mezelf. Het model van Marinus maakte me duidelijk dat het afhangt van de fase waar ik in zit.

Daarnaast laat het model zo zien dat naast het handelen, zoveel andere fasen doorlopen ‘moeten’ worden. Het handelen en volharden is maar een kwart. Iets wat we in onze Westerse wereld met de nadruk op doen, weleens vergeten.

leestips
De Creatiespiraal, Marinus Knoope
De Ontknooping, Marinus Knoope