Ik krijg regelmatig de vraag of ik ben gestopt met werken. Dan antwoord ik, ‘nee, ik werk nog’. ‘Oh en hoeveel dagen in de week werk je dan?’. Dat is een lastige vraag voor me. Want daar heb ik gewoon geen beeld bij. Ik kan geen heldere grens trekken tussen werken en niet-werken.
De veelheid
Allerlei activiteiten of werkzaamheden lopen door elkaar. Er zijn activiteiten zoals yoga, hardlopen, werken in de tuin en moestuin, vrijwillig bijdragen aan biologisch-dynamische landbouw. Er is werken voor Ruimte voor Helden, met activiteiten als de Nieuwjaarsspeech, het begeleiden van intervisies, de live of online coachgesprekken. Er is nieuwsgierigheid naar een leven na dit leven en het onderzoek naar mijn geleefde en nog te leven potentieel. Er is Verbonden wijsheid en het ontdekken van het fijnstoffelijke. Er is het verder verdiepen in het gedachtegoed van Steiner. Er is het bijdragen aan het dialoog netwerk met nu als thema Theorie U. Er is een leesgroepje met oud-collega’s van de gemeente Rotterdam. Er is ……….
Verdwalen
Er zijn dus heel veel verschillende activiteiten en er is geen vaste structuur. Dat maakt dat ik soms kan verdwalen in die veelheid en het lastig vind om alles in en met mezelf te verbinden. Het thema kwam afgelopen tijd regelmatig ter sprake in mijn intervisiegroepje systemische werken en in gesprekken met vrienden. In een van die gesprekken kwam onlangs naar boven wat me zou kunnen helpen.
Vanuit de kern
Wat me helpt is om ’s morgens in een cirkel te gaan staan (zie bovenstaande afbeelding), in mijn eigen ruimte en te mediteren op mijn kath, het centrum van mijn lichaam en de kern van waaruit ik met die veelheid kan omgaan. Die kern voelt als de verbinding met mijn Bron, mijn Zielsbeweging, Godsvonk of belofte. Contact maken met die bron om van daaruit in de levensstroom en de veelheid te stappen. Dat helpt om niet te verdrinken in de stroom.
Al met al gaat het eigenlijk niet meer over hoeveel dagen ik nog werk maar over het leven leven. Met nieuwsgierigheid als een belangrijke drijfveer. Nieuwsgierigheid naar wat ik en we willen en naar hoe we het een beetje beter kunnen doen. Nu en ook in een volgend leven.