Terug naar Wijsheid

Aandacht in het NU

27 april 2018

Categorien: Aandacht in het NU, Onze Sleutels

Persoonlijk leiderschap begint bij ‘weten’ wie je bent, je belofte, levensmissie weten. De volgende vaardigheid (sleutel/competentie) in persoonlijk leiderschap is: in het NU waarnemen en aandachtig zijn.

Een essentiële competentie om kwaliteit te leveren en te ervaren.

pedagogisch medewerker

Neem de pedagogisch medewerker in de kinderopvang: aanwezig in het moment, in het Nu, de volle aandacht gaat naar het kind waarvan ze de luier verschoont, waarmee ze een spelletje doet, de ouder waaraan ze vertelt hoe het die dag ging. Ook al weet ze dat er ook nog andere kinderen en ouders zijn, die iets willen. Die anderen verliest ze niet uit het oog, die zijn ‘in de periferie’ aanwezig. Omdat ze met haar volle aandacht er is, is het goed als ze naar het volgende kind gaat. De rust in haar en om haar heen werkt door naar de groep.

En dit geldt voor alle beroepen: de ober, de buschauffeur, de verzorgende, de manager …

Nelson Mandela

Een ultiem voorbeeld van in het NU en aandachtig zijn is voor mij Nelson Mandela. Op een aantal m2 beoefende hij jarenlang deze kunst. Gevoed door zijn belofte-levensmissie. Hij trainde en verzorgde zijn lichaam door in zijn cel oefeningen te doen. Hij nam zijn bewakers waar, gaf hen aandacht waardoor hij een relatie opbouwde met hen. Waardoor hij de ‘vrije ruimte van hemzelf en zijn mede-gevangenen vergrootte. En uiteindelijk de vrije ruimte van de zwarten in Zuid Afrika en de hele wereld vergrootte.
Hij hield de mogelijke toekomst voor ogen, en bleef tegelijkertijd in het NU. Hij rustte in het moment en was tegelijkertijd zeer actief in het benutten van al zijn Q’s (IQ: cognitieve intelligentie, EQ: emotionele intelligentie, SQ: sociale intelligentie).

aandacht voedt het lichaam

Dit was ook goed voor zijn lichaam en ziel.
Aanwezig zijn in het NU, rusten in het NU brengt je meer vervulling en tevredenheid over wat je doet. Je bouwt minder stress op en krijgt meer vitaliteit en energie.

aandacht be-oefenen

Wij hoeven geen Nelson Mandela te zijn, hij had zijn eigen levensmissie.
Wij mogen leven en oefenen met onze eigen levensmissie en aandachtig zijn in het NU.

Als klant en collega merk je het gelijk als iemand doet waarvoor-ie gemaakt is en aandacht voor je heeft in het moment. Het is een weldaad en feestje om dat te ervaren.

harte groet

Yvonne Versteeg