Wat kan Geld betekenen in de beweging naar een menswaardige, duurzame en natuurlijke samenleving? Met deze grote vraag reisden Bruno van den Elshout en ik de afgelopen maanden naar de tweedaagse Systemisch kijken naar Geld. Deze heeft inmiddels plaats gevonden en er is veel over te delen.
In dit stukje wil ik focussen op wat we ontdekten over de toekomst van Geld. Als aanvulling op en naast wat Bruno van den Elshout in Geld, en wat we ermee beleefden en Marc Verheij in Gevangen in Geld schrijven over hun ervaringen en inzichten tijdens deze tweedaagse Systemisch kijken naar Geld.
Geld in volgende generaties
Een van de oefeningen die ieder voor zichzelf gedaan heeft is de volgende.
Je kunt deze ook makkelijk thuis doen.
- Je staat als eerste ‘op je eigen plek’, en zegt hardop of in jezelf ‘Geld is voor mij ….‘. Met open nieuwsgierigheid luister je wat er uit je mond komt.
- Vervolgens doe je een stap naar voren, je komt nu op de plek van de generatie na jou, weer zeg je hardop of in jezelf ”Geld is voor mij ….‘. Wederom luister je met open nieuwsgierigheid naar wat er opkomt.
- Dit vervolg je totdat je 6 stappen, generaties, naar voren bent gegaan. Steeds luister je naar wat er opkomt als je zegt ‘Geld is voor mij ….‘. Schrijf elke keer op wat er komt, of laat een ander dat opschrijven.
*
Als je deze oefening zelf wilt doen, lees dan nog niet verder,
maar doe deze oefening eerst zelf.
*
Geld is voor mij…
Wat kwam boven op deze vraag?
Op de eerste eigen plek kwamen woorden op als kans, vrijheid, mogelijkheid, hulpmiddel, graadmeter, verwarrend.
De woorden die opkwamen in de volgende drie generaties waren: plezier, vrijheid, energietrilling, delen, handig, zetje in de rug, speelgoed, zorg, met zorg hanteren, zorgeloos.
De woorden die in de 5e tot en met 7e generatie opkwamen waren: iets ouds, iets van vroeger, iets in een museum, is er niet meer, gevangenis, raar, vluchtig, beweeglijk, genot, rust, interactie, lusthof, contact met elkaar, aankomen/landing.
Wat lijkt de behulpzame beweging te zijn?
Deze oefening deden we terwijl we al 1,5 dag met elkaar allerlei opstellingen beleefd hadden, vooral met vragen rond Overvloed aan Geld. In deze opstellingen ontdekten we hoe Geld heel soepel de beweging van dominante bepalende factor naar een dienende menselijke partner maakt. Hoe dan? Er lijken twee belangrijke bewegingen te zijn, bewegingen die ieder mens kan maken.
Als eerste: dichtbij jezelf blijven. Trouw zijn aan ons authentieke zelf en aan dat wat we echt belangrijk vinden. Bijvoorbeeld een belangrijke waarde of kwaliteit centraal stellen en volgen. Zoals bijvoorbeeld nieuwsgierigheid of met de handen werken.
Als tweede: Geld niet objectiveren en ver weg als een ‘potje’ zien, maar menselijk benaderen, in ‘de ogen kijken’, aanraken. Benaderen zoals we dat ook met een mede-mens en goede vriend doen.
Als ik dan weer kijk naar de woorden die opkwamen op de vraag ‘Geld is voor mij …?’ , dan zie ik hoe Geld op de eerste eigen plek en op de plekken van de drie generaties daarna als vriendelijke behulpzame partner zijn plek inneemt. Dat komt overeen met wat we in de opstellingen ontdekten.
Voor de generaties erna, de 5e tot en met de 7e generatie na ons, wordt het anders: geld lijkt aan de ene kant te verdwijnen en iets van het verleden te worden, iets wat je nog in een museum kan zien als geschiedenis en aan de andere kant lijkt geld dan iets te vervullen in het contact met elkaar en rust en lust te bieden.
Wat dat spiegelt van hoe de samenleving er dan uit gaat zien? Geen idee.
Wat neem ik mee in het heden?
De aanwijzing voor hoe ik in het heden om kan gaan met geld is: hou het menselijk, neem je menselijke zelf als vertrekpunt, naar jezelf en naar je medemensen/wezens.
En ! bouw een menselijke relatie met je geld op.
Kijk je geld aan, behandel je geld vriendelijk, bedank je geld, waardeer je geld als ware het een mede-mens.
Ik ben heel benieuwd wat dat gaat brengen!