Terug naar Wijsheid

Meer energie in verwoorden

10 mei 2023

Categorien: Samenwerken

Meer energie in verwoorden van wat er bij me leeft. Dat brengt de eerste honderd dagen in de samenwerking met Jörg mij. Hij stapte op 5 december 2022 in Ruimte voor Helden.

Na 100 dagen blik ik daarop terug en kijk ik naar de vragen die deze beweging bij me opriep. Indertijd in een blog van december 2022 door mij verwoordt met ‘bye bye besluiten aan de ontbijttafel’.

Hoe ‘laat ik een ander instappen’ in de ruimte van Ruimte voor Helden?
Ik laat Jörg instappen door ruimte te maken aan de ‘ontbijttafel’ en met elkaar aan de slag te gaan en zijn. RvH 3.0, zo noemen we onze nieuwe ontbijttafel, ons online overleg op de maandagochtenden, waar we inchecken met ons model Vermogen tot Samenwerken. Kijkend naar welke bol aandacht heeft gevraagd, waar ieder nu is en wat in de komende periode aandacht vraagt.

Ik realiseer me dat ik in deze eerste periode soms een soort strengheid bij me heb als het gaat over afspraken maken, als het gaat over spelling en taalgebruik, als het gaat om kort en op essentie gericht zijn of om wat uitgebreider en meer uitweidend te zijn.

Ik zie dat ik nu naar Jorg doe wat Yvonne indertijd naar mij deed bij mijn eigen start bij Ruimte voor Helden, begin 2012. Toen was ik onzeker over mijn capaciteiten en vooral over mijn schriftelijke vaardigheden die nogal ambtelijk waren (en soms nog zijn). Yvonne brengt daarin heldere scherpte en precisie.

We zien elkaar natuurlijk ook regelmatig live ergens halverwege Limburg en Drenthe in de buurt van Nijmegen of Apeldoorn. In een van de eerste live bijeenkomsten formuleerden we de focus van RvH voor 2023: met aandacht de dingen doen, vanuit het hart met precisie. Dat geeft me in gezamenlijkheid richting.

 Hoe doe ik dat met de dubbele laag van privé en werk?

Zowel privé als zakelijk partner zijn betekent dat ik alert ben op wat en hoe ik met Yvonne spreek over onze samenwerking en over wat we beleven in ons drietal. De zuiverheid van de communicatie is belangrijk. Dat betekent niet met ons tweeën over Jörg c.q. de samenwerking praten of dat wat boven komt, ook met Jörg delen.

 Wat doet dat met mijn relatie tot Ruimte voor Helden?

Ik krijg er meer energie van. In de eerste honderd dagen heb ik voor mijn doen veel blogs geschreven. Er was meer energie in verwoorden. Ik kan niet zo goed duiden hoe dat komt maar ervaar wel vrijheid en gemak in het uiten via de blogs.

Ik voel ook veel energie op het werken aan Vermogen tot Samenwerken en het schrijven van een boekje daarover met het bundelen van onze kennis en ervaring die we de afgelopen periode met ons drieën hebben opgedaan.

Het uitwisselen over hoe we afzonderlijk van elkaar met het model met teams werken, geeft verdieping en plezier.

Mooi om te zien hoe Jörg met zijn Ont-moetend wandelen in Zuid-Limburg Ruimte voor Helden in Limburg in de wereld brengt en om van hem te horen met hoeveel enthousiasme hij in Limburg in allerlei samenwerkingen stapt.

En wat doet dat met mijn relatie met Yvonne

Yvonne is de oprichter van Ruimte voor Helden. Ik kom daarin op de 2e plek en Jörg op de 3e plek. In mijn persoonlijke/privé relatie met Yvonne sta ik naast haar. Met het bewustzijn van die verschillende plekken voelt de overgang van RvH 2.0 naar RvH 3.0 heel natuurlijk en geleidelijk.

Bij de afbeelding: geschilderd door Srilekha Mandalapalli, mondschilderes. Uitgegeven door Remóvos Nederland