Terug naar Wijsheid

Aandacht in het NU: hoe dan?

26 april 2018

Categorien: Aandacht in het NU, Onze Sleutels

Waarom Aandacht in het NU als competentie van cq sleutel naar  Persoonlijk Leiderschap? Wat is er zo belangrijk aan het kunnen waarnemen in het nu? En van waaruit kan ik eigenlijk allemaal waarnemen?

I in Me, It, You & Now – Otto Scharmer

Otto Scharmer geeft er in zijn boek ‘Theorie U, Leiding vanuit de toekomst die zich aandient’, een goed overzicht van. Hij onderscheidt 4 posities van waaruit je kunt waarnemen.

De verschillende perspectieven vragen je om je steeds meer te openen voor de buitenwereld en voor jezelf.

permanente training

Waarnemen in het nu en aandachtig zijn is een permanente training voor mij. Of ik kijk terug en wil weten waar iets vandaan komt, of ik ben bezig met waar ik naar toe wil of waar iets naar toe moet. Of ik ben teveel bezig met mezelf en wat er met me zou kunnen gebeuren of ik ben te veel met de anderen bezig en wat die van me zullen vinden. Waarnemen in het nu met een open mind, hart en wil, zonder oordeel, zonder cynisme en zonder angst, is vaak nog ver weg.

wat helpt me bij Aandacht in het NU

Mediteren, gronden en hardlopen zijn vormen die me ondersteunen bij het waarnemen in het NU.

Meditatie is voor mij een belangrijke toegangspoort naar het nu. Mediteren helpt me om afstand te nemen en om mezelf te kunnen waarnemen. Contact te maken met mijn lijf en me gewaar te worden van mijn aanwezigheid. Het helpt me om in het nu te komen en me bewust te maken van wanneer ik me mee laat nemen door gedachten over het verleden of de toekomst. Dat is dan ook wat er in het nu gebeurt.

Gronden en de energie in mijn lijf voelen stromen, brengt me ook in het nu. De aarde voelen, mijn voeten en benen voelen. Het geeft de verticale verbinding van onder naar boven. Het haalt me uit mijn hoofd en brengt me meer in mijn lijf en naar de verbinding met de grond.

Bewegen, met name hardlopen, brengt me ook in het nu. Genieten van een zandpad in de duinen, al zwetend ploeteren door het mulle zand en de opluchting en het gemak voelen van een verhard pad. Ook dat maakt me bewust van mijn lijf, in contact met de natuur.

Om vervolgens van daaruit in verbinding met mijn levensmissie me te verbinden met de ander en de omgeving.

met groet

Marc Verheij