Terug naar Wijsheid

Heldendom = gewoon jouw bijzondere zelf zijn

20 april 2018

Categorien: Innerlijk kompas, De Held

Een held is iemand die het leven voluit leeft, die zijn levensopdracht volgt, zijn talenten benut en uitbouwt, die daarmee bijdraagt aan het grotere geheel.
Een held is gewoon jouw bijzondere zelf zijn.

Moet een held moedig, op de voorgrond en zonder angst zijn? Nee dus.
De held kan er zeer verschillend uit zien.
Zo zijn voor mij in de Lord of the Rings vele figuren een spiegel.
In welke herken jij jezelf?

Frodo: dienstbaar aan het geheel

Frodo is een held omdat hij de ringdrager is en zo klein als hij is, het op zich neemt de ring naar een goede plek voor het grote geheel te brengen. Daarvoor moet hij zijn veilige thuis verlaten en een ongewis avontuur aangaan. Toch doet hij dat. Hij wil dienend zijn aan iets wat hem overstijgt.

Hij roept mij op het grotere geheel te zien en niet alleen mijn eigen wereldje.

Pepijn en Merijn: angst en onzichtbaar

De twee vrienden Pepijn en Merijn, die ook op weg gaan om hem te steunen, bibberend van angst, zijn voor mij even grote helden. Op hen valt niet de roem, maar zij gaan hun avontuur, hun levenspad – het steunen van een ander – net zo goed aan. In de voetsporen van de ‘hoofdheld’ volgen zij hun eigen-wijze heldenpad. Met zichtbare angst wel de stappen nemend. Juist door hun argeloosheid de reis ontspanning en  onverwachte menselijke wendingen gevend. Trouw en daarmee onvoorwaardelijke en cruciale steun gevend.

Zij spiegelen mij  om ook mijn angst en niet-zichtbare en onhandige daden te eren.

Boromir: kiezen tussen het goede en het kwade

Boromir is een van de zeven die deel uitmaken van het Reisgenootschap dat Frodo  moet beschermen op zijn reis. Hij raakt echter steeds meer bezeten door de Ring en hij probeert met enige overtuigingskracht Frodo ertoe te bewegen de Ring aan hem te geven. Dit voorval leidt tot het besluit van Frodo om alleen verder te gaan op zijn missie. Boromir sterft diezelfde dag nog terwijl hij probeert Merijn en Pepijn te beschermen tegen een groep Uruk-hai. Hij wordt geraakt door verschillende Ork-pijlen. Boromir heeft de taak ons te spiegelen dat een mens niet alleen goed is of niet alleen fout is. We hebben alles in ons. En kiezen soms voor het ene en dan weer voor het andere.

Boromir spiegelt mij dat ik alles in me heb en elke dag weer opnieuw de keuze heb om het ‘goede’ of het ‘kwade’ in mijzelf te volgen.

Gandalf: wijs en streng

Ja, en dan heb je ook nog Gandalf, het beeld van de wijze. Die streng en rechtvaardig, moedig en liefdevol is. Hij trekt de wereld in, kijkt wat er gaande is in verre oorden en verre tijden (verleden, heden en toekomst).  Overziet de bewegingen in de wereld. En brengt zijn wijsheid naar het heden.

Als ik hem over de velden zie razen op zijn paard, met wapperende haren en mantel, roept dat bij mij een gevoel van vrijheid en onvervaard zijn op. En de stimulans om onbekende terreinen te verkennen.

heldendom = Gewoon jouw bijzondere zelf zijn

Er zijn dus heel veel verschillende beelden van de held.

Ieder heeft, om bij de filmtermen te blijven, zijn/haar eigen (bij)rol en script te ontdekken en dat te leven. Het klopt niet om als “bijrol” de hoofdrol te willen spelen.

Het is de kunst om je eigen (bij)rol als jouw hoofdrol te erkennen.

En met al die rollen ontstaat een prachtig, aan elkaar ondersteunend geheel.

Harte Groet
Yvonne Versteeg