Terug naar Wijsheid

Mijn nieuwjaarsspeech 2023

14 november 2023

Terugblik

Categorien: Aandacht in het NU, Innerlijk kompas

Het is half november. De zon staat in weegschaal (astronomisch gerekend*). Het is de tijd om terug te blikken zowel op de tuin als op mijn eigen ‘levenstuin’. De laatste appeltjes zijn geoogst, de bomen worden kaal, de akkers staan vol plassen, de tuin ligt vol met bladeren en is lekker nat. Nog wat laatste werkzaamheden voordat de winterrust ingaat. De moestuin is helaas  dit jaar niet geworden wat ik gewild had. Te weinig aandacht en focus om de juiste bewegingen te bewerkstelligen.

Leven-gevende beweging

Het is nog 6 à 7 weken voordat we in 2024 aankomen. Wat is er gebeurd met dat wat ik voor 2023 voor ogen had? Het algemene thema voor de Nieuwjaarsspeech 2023 is de leven-gevende beweging. Begin dit jaar eindigde ik mijn Nieuwjaarsspeech 2023 met de woorden:

‘Ik ben er, nu, hier,
met het besef van en aandacht voor de
on-eindigheid
die hieraan vooraf ging en
die er in de toekomst zal zijn,
deel van het grotere geheel.’

Deze woorden passen bij mijn leven-gevende beweging en geven me in 2023 volop energie. Het vinden van deze woorden gaf me ineens veel meer ruimte om door te leven. Het besef dat ik in een oneindige stroom leef, geeft me de ruimte om elk moment te kiezen hoe ik mijn leven vorm geef, in plaats van dat ik me laat bepalen door ‘hokjes’ als pensioen en ouderdom: ik ben voorbij de pensioenleeftijd en werk nog volop.

Potentie

Ik beleef 2023 als een rijk jaar met aandacht voor wat ik wel wil en wat ik niet (meer) wil. Met uitstappen en bewust instappen. Steeds kijkend naar mijn leven-gevende beweging.

Wat mij levendigheid geeft is bezig zijn met potentieel. Ik geniet ook dit jaar van het begeleiden van intervisies, teamtrainingen en het coachen in de mini-sabbaticals. Daarmee kan ik volop bezig zijn met leren, reflecteren en ontwikkelen, zodat het volle potentieel  van mensen geleefd kan worden.

In een tijdschrift viel mijn oog op de intervisie die biologisch-dynamische boeren met elkaar organiseren, ik werd er blij van en ging gelijk in de actie. Ontmoetingen met andere intervisiebegeleiders volgden. Ik ben heel benieuwd wanneer er ruimte komt zodat ik met een groep boeren aan de slag mag. Zo mooi hoe mijn liefde voor intervisie en mijn ontluikende liefde voor duurzaam en gezond grondgebruik op deze manier samen komen.

Vooruit kijken

In 2023 zijn bewegingen ontstaan, zoals net genoemd, die ik graag in 2024 wil laten groeien. Ik ben benieuwd wat bij mij gaat verschijnen in de komende nieuwjaarsspeech-periode. Ik ben nieuwsgierig welke verrassende beelden en woorden op gaan komen. Woorden en beelden die in 2024 met me mee mogen gaan reizen, me mogen leiden, spiegelen en inspireren.

Nieuwjaarsspeech 2024 is een prachtige gelegenheid die ik iedereen gun en waar ik je graag toe uitnodig.

Meer informatie vind je in deze link.

Wil je je aanmelden dan kan dat hier.

 

* ) astronomisch: hoe de planeten en sterren in de huidige tijd aan de hemel staan