Terug naar Wijsheid

Ondernemerschap: is het waar?

28 februari 2017

Categorien: Leiderschap, Innerlijk kompas

Eind vorig jaar zocht ik, om mijn ondernemerschap te erkennen en te vieren, een Horizonfoto van Bruno van den Elshout uit. Een grote horizon uit het project New Horizons. Het eerste wat ik ging doen was bladeren op de site van Bruno waar alle horizonnen te vinden zijn en bladeren door zijn boek New Horizons.

Ik liet me in mijn keuze leiden door het beeld dat ik heb van de zee en van de lucht. Dat beeld is dat de zee grijs en wat grauwig is en dat de lucht dat ook is. De lucht kent wat meer variatie en mag ook blauw zijn of wit bewolkt.

zo mooi!

Maar al bladerend zag ik andere beelden. Beelden die ik afdeed als kunstmatig. Vooral de overvloed aan blauw leek me nauwelijks natuurlijk. Dat kan toch niet waar zijn; zo mooi!

Langzamerhand kwam echter het besef dat het waar is, kwam het besef dat ik weet dat het absoluut waar is.

Wat me daarbij heeft geholpen, waren de foto’s van de astronauten van de Apollo 10 uit 1968. Toen ik dat filmpje zag, was ik, net als vele anderen, diep geroerd door de schoonheid en de kwetsbaarheid van de aarde. Diezelfde ervaring kreeg ik bij het uitkiezen van de horizon.

ontroerde ogen

Dit proces heeft me verrijkt en een soort ‘filter’ weggenomen in het ervaren van wat zich rondom mij afspeelt. Als ik nu langs het strand loop, zie ik wat anders, zie ik de helderheid en de kleuren. Mijn gevoeligheid is toegenomen en dat is enerzijds heel prettig maar ook onwennig om op onverwachte momenten met ontroerde ogen waar te nemen.

De foto hangt inmiddels in onze werkruimte en iedere dag geniet ik van de schoonheid van onze aarde en onze kust.

En het helpt me ook te realiseren dat mijn ondernemerschap ook waar is!
Nadat ik 25 jaar gemeenteambtenaar was, ben ik nu echt ondernemer.
Echt waar!

Met dank aan de astronauten van de Apollo 10 en Bruno van den Elshout.

Met groet,
Marc Verheij