Terug naar Wijsheid

Persoonlijk Leiderschap: onze 4 sleutels

30 juni 2018

Categorien: Onze Sleutels

Persoonlijk leiderschap: weten wie je bent en wat je wilt en van daaruit handelen. Je werkzame leven en privé leven vormgeven op een manier waarvan je denkt: dit past bij mij, hier voel ik me thuis. Hier kan ik doen wat ik belangrijk vind en waar ik mijn aandacht en energie aan wil geven.

Hoe kom je daar?

Al werkende met mensen met organisatievragen, loopbaanvragen en prive vragen, zijn we tot een viertal sleutels gekomen. Sleutels als ingangen naar persoonlijk leiderschap.

In de werkomgeving noemen we dat ook wel competenties. Wat ons betreft gelden ze zowel in je werk- als privé omgeving

Hier komen ze!

Kompas-je levensmissie kennen

Kompas
Je levensmissie kennen en volgen

De wereld om ons heen verandert snel.
Waar stuur je dan op?

Wat je altijd bij je hebt, is jezelf: als je jouw innerlijke kompas kent, heb je die altijd bij je, en weet je – ook in nieuwe, verrassende en complexe situaties – waar je wel en niet heen wilt.
Kompas noemen wij ook: levensmissie of belofte.
Waar wij vanuit gaan is dat ieder mens ‘een belofte in zich heeft’. Een belofte aan zichzelf en daarmee aan de 
wereld. Het is iets wat jij wilt bijdragen aan de wereld. En als je naar je leven kijkt, doe je dat ook, bijna of je nu wilt of niet. Als je aan deze bijdrage woorden kunt geven in een zin, dan wordt deze belofte bewuster. En helpt je dat om, als je in beslag wordt genomen door het leven dat aan alle kanten iets van je vraagt, te koersen op wat essentieel is voor jou. Het helpt je om koers te bepalen en te houden. Prioriteiten te stellen. Keuzes te maken. Nee en ja te zeggen.
En het bijna magische is, dat als je je belofte, levensmissie voor jezelf helder en bewust hebt, dat de buitenwereld daar op gaat reageren. Ze benaderen je steeds meer voor wat jij echt wilt en hebt bij te dragen.

reflectie- organiseren van je eigen reflectiemomenten

Reflectie
Organiseren van je eigen reflectiemomenten

Kunnen varen op je kompas vraagt regelmatig momenten van reflectie.
Jezelf ‘schoonmaken’,
zodat je de essentie weer kunt onderscheiden.
Even kijken waar jouw ‘Noordpijl’ naar toe wijst.
En of je wilt bijsturen.
Dat kan tijdens een bijeenkomst, in een lunchpauze. Via intervisie, een strand-wandeling.

Reflecteren: hoe fijn is het om in een strandwandeling je hoofd weer leeg te maken. Of na het werk op de fiets of in de auto met de muziek keihard aan. De drukte in je hoofd verdwijnt langzaam. Je gaat je lijf weer meer voelen. Er komt ruimte en er komen ineens inzichten. Hoe je iets kunt aanpakken of laten gaan. 
Jouw eigen structuur en manier van reflecteren vinden: of het nu hardlopen, yoga, meditatie, voor je uit staren met een kop thee, is. 

Aandacht in het NU

Aandacht in het NU
Met je volle aandacht in het NU zijn

Even dit doen en straks even dat doen ….

Voor je het weet zitten de lijstjes van wat er nog gedaan moet worden tussen jou en je huidige gesprekspartner, vergadering, kind naar school brengen of gezellig etentje met vrienden.
Je volle aandacht geven aan wat er NU is, maakt dat je scherper, efficiënter en met meer tevredenheid werkt en leeft.
Adem in, adem uit, gewoon nu je dit leest. Voel hoe je zit. Laat de zwaartekracht je helpen om op de plek waar je NU bent te landen. Voel de fierheid van je ruggengraat en de zachtheid van je hart en buik. Heel simpel eigenlijk. Op elk moment te doen :-). NU.

 

Luisteren-het eigen luisteren kunnen 'managen'

Luisteren
Het eigen luisteren kunnen ‘managen’
(het faciliteren van het luisteren in een groep)

We kunnen op veel manieren luisteren. Otto Scharmer onderscheidt er 4: downloaden, feitelijk, empathisch en generatief luisteren. Het kunnen schakelen tussen deze vormen van luisteren,  zelf en met een groep, maakt een wereld van verschil in een ontmoeting. En daarmee  ook wat uit de ontmoeting kan voortkomen. 
Deze sleutel hoort ook bij Leiderschap-in-community.
Luisteren in het licht van Persoonlijk Leiderschap gaat in eerste instantie over luisteren naar jezelf. Voorbij de gedachten en oordelen en meningen die je al over jezelf hebt. Fris en open kijken.
Dat kan feitelijk luisteren zijn: wat is er wel, niet. Niks erbij verzinnen of eraf halen. Zonder emoties.
Dat kan empatisch zijn: met kwetsbaarheid en een liefdevol hart.
Dat kan generatief zijn: nieuwe inzichten en associaties laten opkomen.

 

Dit zijn de vier sleutels voor Persoonlijk Leiderschap.
De sleutels voor Leiderschap-in-community vind je hier.