Terug naar Wijsheid

Iets houdt je tegen

18 april 2017

Categorien: Systemisch Kijken

Je niet thuis voelen in je MT: je ziet van alles, vindt de sfeer niet fijn en vraagt je af: Moet IK iets?

14 jaar je bedrijf hebben, twee nieuwe producten ben je met veel plezier aan het ontwikkelen, echter iets houdt je tegen, wat?

Dat waren de vraagstukken waarmee we in de Werkplaats systemische intelligentie in organisaties van april aan de slag gingen.
Welke ontdekkingen hebben we gedaan?

Ook de niet-leuke oorsprong van je bedrijf erkennen

Ten eerste: eentje die bij de vorige werkplaatsen ook naar voren kwam: kijk naar de oorsprong van je bedrijf: wat was de aanleiding, de impuls van waaruit je de stap in het ondernemerschap hebt genomen? Ook die aanleiding die eigenlijk helemaal niet zo leuk was en je liever zou vergeten. Zoals weggaan bij een werkgever waarin je je in je vrijheid beperkt voelde. Waar ‘de jas’ te klein was. Daarbij stil staan en voelen hoe die vervelende tijd/gebeurtenis de kiem was van je onderneming, maakt dat de energie vanuit de bron naar het heden kan stromen. En de nieuwe stap kan steunen en voeden.

buigen voor de ander

Een MT waarin een olifant onder het kleed ligt: wie pakt hem uit? Gehecht zijn aan een goede sfeer kan maken dat je geneigd bent om ‘iets’ te gaan willen doen, om die goede sfeer maar te krijgen. Niet altijd is het aan jou om iets te gaan doen. In deze opstelling werd helder dat de bal bij een ander ligt en dat er te erkennen is wat een last die ander daarmee draagt. Daar kan je dan alleen maar voor buigen.

verliezen van je onschuld

Er werd nog een mooi thema zichtbaar: Gehecht zijn aan je eigen normen en waarden en die boven die van een ander plaatsen, maakt dat je niet kan handelen. Want je zal je onschuld moeten verliezen als je gaat handelen. Een wespennest aanpakken vraagt erom om bereid te zijn gestoken te worden. Wil je dat niet, of ‘past dat niet binnen jouw normen en waarden’ dan ben je vleugellam.

harte groet
Yvonne Versteeg

* Tekening door Elke Scheffers – Projectburo Scheffers – Rotterdam