Terug naar Wijsheid

Van safe place naar brave place

22 juni 2023

Categorien: Samenwerken, Leiderschap

We werken nu een half jaar samen met Jörg. In die samenwerking wordt op een andere manier een beroep gedaan op mijn verantwoordelijkheid voor Ruimte voor Helden. In de fase van RvH2.0 met Yvonne beschouwde ik haar als de voorganger en trekker van Ruimte voor Helden en dat was ze natuurlijk ook. Dat gaf mij op een bepaalde manier een tijd een plek in de luwte. Vanuit die luwte richtte ik me op de uitvoering van de producten van Ruimte voor Helden. En daar gedijde en gedij ik in.

Uit de luwte

Nu met Jörg kom ik op een andere plek. Ik voel me door zijn toetreden op een andere manier verantwoordelijk voor Ruimte voor Helden. Meer bewust van en verantwoordelijk voor hoe we als Ruimte voor Helden opereren. Daarbij kom ik mezelf tegen en met name het deel van mezelf dat gaat over ‘zorgen voor’.

De kwaliteit die gaat over zorgen en verzorgen. Ik zorg graag zodat mensen het naar de zin hebben. Maar als ik te veel ga zorgen, uit zich dat in pamperen en in een vorm van ‘hoogmoed’ en ‘paternalisme’, ik zorg wel voor jou.

Mijn uitdaging is om mensen op hun eigen, soms wankele benen, te laten en hun eigen autonomie te stimuleren. En om ook mezelf in mijn eigen autonomie te brengen en meer daderschap te tonen. In de samenwerking met Jörg in de eerste zes maanden ging ik ervan uit dat ik voor hem heb te zorgen, hem wegwijs moet maken in hoe wij het als Ruimte voor Helden doen. Hem meenemen. De scherpte liet ik over aan Yvonne, ik meed de confrontatie. Dat is overigens niet alleen in deze situatie aan de hand.

Mezelf inbrengen

Ook in de samenwerking met Yvonne is zij vaak degene met een heldere scherpte. Met die scherpe blik benoemde zij dat zij mijn scherpte en meer confronterende houding wel ziet in het contact met opdrachtgevers. Het is dus niet zo dat de vaardigheid mij ontbreekt.

Ik zet hem echter minder in in de meer intieme setting van onze relatie en daarmee ook minder snel in de relatie met Jörg. Het ontbreekt me in die situaties aan lef. De lef om de relatie op scherp te zetten en om weg te blijven voor de angst dat de relatie dan verbroken wordt.

Vertrouwen

Het vertrouwen in de kracht van de relatie en de veilige ruimte van die relatie geeft de vrijheid om de spanning meer op te zoeken. Niet alleen bij opdrachtgevers maar ook bij de mensen waar ik om geef zoals Yvonne en Jôrg. Het gaat over mijn beweging uit de comfortzone, van ‘safe place and space’ naar ‘brave place and space’ *).

*) ’This adjustment in how I welcome people is a movement from holding ’safe space’ to holding ‘brave space’. I am much more interested in encouraging bravery than I am in keeping people safe and comfortable. I want people to challenge themselves and move forward rather than staying complacent.’  Bron: Heather Plett, The Art of Holding Space: A Practice of Love, Liberation and Leadership, page 255.