Terug naar Wijsheid

De illusie van perfectie

10 december 2018

Categorien: Onze Sleutels

Bedding voor het nieuwe

Hoe kom ik los van een oud verhaal en beweeg ik naar een nieuw verhaal?
De metafoor is de transformatie van rups naar vlinder. Daar ging de workshop Holding Space over die Heather Plett gaf.
Vooral mijn enthousiasme voor het begrip holding space had me doen besluiten om deel te nemen. Holding Space hebben wij in onze sleutels vertaald naar Bedding. Ik wilde graag meer gereedschap in handen krijgen waarmee ik nog beter holding space ofwel bedding voor groepen zou kunnen bieden. Maar zoals vaker gaat het dan toch allereerst over mijn eigen bedding. Hoe bied ik mezelf holding space? In mijn leren en ontwikkelen stuit ik op de weerstand tegen het-niet-weten-wat-te-doen. Er is bij mij veel weerstand om naar die plek van niet weten te gaan.

‘Safe space’: het perfect weten

Mijn (oude) verhaal is dat ik heel goed wil weten wat ik moet doen, dat ik daarin niet mag falen, geen fouten mag maken en niet wil worden afgewezen. Dat is mijn ‘safe space’.
Ik kom wel vaker en ook in deze workshop mijn weerstand tegen de plek van niet weten tegen, weerstand tegen het ‘lege midden’. Ik weet dat dat juist de plek is van waaruit iets nieuws kan verschijnen maar heb diverse keren meegemaakt dat ik dan blokkeer. En dat haat ik.

Imperfectie

Tijdens de workshop realiseerde ik me dat die weerstand te maken heeft met het verlangen om een grote mate van perfectie te creëren. En ja, dat is een illusie. Er is geen perfecte holding space voor de beweging die ik wil maken. Ik zal geen perfecte holding space kunnen bieden voor de mensen die ik begeleid. Op het moment dat ik me dat realiseer en mijn perfectionisme kan loslaten, komt er heel veel energie vrij. Een soort grote zucht. Er komt ruimte voor de beweging.

‘Brave space’

Ik heb langzamerhand genoeg bodem in mezelf gecreëerd om met het imperfecte en mijn imperfectie om te gaan. Ik kan risico nemen. Uit de ‘safe space’ in de ‘brave space’ stappen. Naar de leegte gaan, mijn vorm (en streven naar perfectie) verliezen en laten komen wat wil komen.
En gegrond blijven in mijn eigen levensmissie met woorden als tederheid, schoonheid, stilte, focus en beweging. Die woorden zijn de bouwstenen van de oude vorm en van de nieuwe vorm. Die geven mij mijn holding space. Daarmee kan ik bewegen van het oude verhaal naar het nieuwe verhaal. Nu alleen nog doen!