Terug naar Wijsheid

Je Levensmissie is je innerlijk kompas

16 april 2018

Categorien: Innerlijk kompas, Onze Sleutels

Wat bepaalt onze daden? Wat helpt ons om keuzes te maken, zoals wat doe ik vandaag, hoe reageer ik op deze of gene situatie, waar wil ik mijn geld mee verdienen? Persoonlijk leiderschap begint bij ‘weten’ wie je bent en wat je wilt, wat je werking is: je belofte, je levensmissie kennen. Deze geeft je richting, het is je Innerlijk kompas.

Levensmissie

Voor ons is ‘je levensmissie’ je belofte aan jezelf en aan de wereld. Dat wat woorden geeft aan wie je bent en waar je ‘je bed voor uit komt’.

We zeggen weleens ‘nu ben ik echt mezelf’. We zijn natuurlijk altijd onszelf, maar soms drijven we af van de bedoeling van onszelf. Het besef ‘nu ben ik echt mezelf’ laat onze innerlijke wijsheid zien die weet: als ik dit doe, ben ik dichtbij mezelf, val ik samen met mezelf.

Lang geleden las ik het boek ‘Spiritueel leiderschap’ van Erik van Praag. Hij nodigt daarin uit je levensmissie te schrijven. Waarom zouden we dat wel doen als bedrijf en niet als mens.

Creatiespiraal

In De Creatiespiraal van Marinus Knoope, beschrijft hij hoe bomen helemaal helder hebben wie ze zijn: een appelboom denkt er niet over om peren te produceren, die produceert gewoon appels.

Dat is bij ons mensen weleens anders. We zien iemand stralen en tot zijn recht komen en denken, dat wil ik ook. in plaats van te focussen wat ons doet stralen, denken we dat we kunnen stralen met wat die ander doet. Voor hem is wat-ie doet datgene wat bij hem past.
Wij moeten op zoek naar dat wat bij ons hoort.
Dat geeft ons een innerlijk kompas dat we altijd bij ons hebben.

Persoonlijk leiderschap

Vaak is onze kern zo eigen, dat we erover heen kijken, niet benoembaar omdat-ie in ons verweven zit. Zo eigen dat we vergeten dat we daarin uniek zijn.

Het loont de moeite om je levensmissie woorden te geven.
Het is de basis in het nemen van persoonlijk leiderschap.
Dan kan je bewuster ‘jouw werking’ hebben.

Als je weet wie je bent, kan je de juiste rol, baan, omgeving daarbij zoeken.
Vaak komt-ie dan als vanzelf op je pad.

En … als je doet waarvoor je gemaakt bent, dan wordt iedereen daar blij van: jijzelf, collega’s,  je klanten en je thuisfront.

harte groet

Yvonne Versteeg