Terug naar Wijsheid

Jouw Persoonlijke mythe

5 juli 2018

Categorien: De Held, Innerlijk kompas, Onze Sleutels

Joseph Campbell, die van de Reis van de Held, vertelt in zijn boek Pathway to Bliss, hoe Jung zocht naar ‘zijn persoonlijke mythe’. Met de persoonlijke mythe bedoelt hij het verhaal dat je inspireert, die helder maakt wat je drijfveer is en richting geeft aan je leven. Wij noemen dat levensmissie of belofte. Je belofte aan jezelf en daarmee aan de wereld. Die werkt als een Innerlijk kompas op je levensreis.

persoonlijke mythe: met stenen spelen

Jung kwam tot de conclusie dat hij eigenlijk niet wist wat zijn persoonlijke mythe was en ging in plaats daarvan terug naar wat hij als jongen graag deed. Dat was met stenen en steentjes bouwwerken maken. Als volwassene nam hij de volwassen versie: hij bouwde steen voor steen zijn eigen organische huis.

clubjes op de lagere school

Als ik naar mezelf terug ga dan zie ik mezelf op de lagere school bezig met allerlei clubjes. Ik weet niet meer waar het over ging, als we maar met een groepje mensen samen kwamen en contact hadden over een op dat moment relevant thema. En in het boek ‘Onder moeders vleugels’ identificeerde ik me met Jo die met haar man een huis voor jongeren had, waar ze zich thuis voelden en zich vrij konden ontwikkelen.

een thuis voor ontwikkeling

Nu, anno 2018, heb ik met mijn partner ook een ‘thuis voor ontwikkeling’: Ruimte voor Helden en ben ik bezig met het organiseren van ‘clubjes’. Dat noemen we nu in de volwassen versie ‘communities’.

En dan kijk ik in het heden en blijk ik allerlei clubjes gebouwd te hebben. De Leergang Leiderschap vanuit de Toekomst om je innerlijk kompas te vinden en jouw eigen levendige communities te ontwikkelen.
Samen scholen met Vernieuwers is ook zo’n ‘clubje’, een community. Voor mensen die met aandacht bezig zijn met een – op te starten – project, een verandering, een beweging in je organisatie, onderneming of de maatschappij. En tweemaandelijks willen sparren, reflecteren, koers houden en met elkaar plezier hebben.

jouw verhaal, boek, film

Heb jij een verhaal, een film, een boek waarmee je toegang krijgt tot jouw Innerlijk Kompas? Een verhaal dat je misschien als kind al fascineerde. Of een verhaal of film dat je recent nog raakte en waar je steeds maar weer aan terug moet denken. Wie weet is deze de sleutel tot jouw belofte aan jezelf. Jouw Innerlijk Kompas.

harte groet

Yvonne Versteeg

De afbeelding is een foto van een deel van het schilderij Sater II van Nancy Kroon – Kroonkunst.