Terug naar Wijsheid

Nemen

18 september 2017

Categorien: Systemisch Kijken

‘Als ik geef, dan krijg ik vanzelf terug’, toch?

Wat nu als voor leiderschap en ondernemerschap het van belang is om te starten met NEMEN. Met het risico dat je niet in staat bent om iets terug te geven: je lening niet op tijd af lossen, niet aan de wensen van je leidinggevende of je opdrachtgever kunnen voldoen.
En toch NEMEN.
Jezelf naar voren schuiven, je plek inNEMEN.
Je recht op invloed claimen, opeisen.

Een simpele oefening met nemen

Pak een voorwerp van een ander af en eigen deze je toe. Een aantal reacties: ‘Ik wil niet afpakken’. ‘Als jij het wilt hebben, dan geef ik het graag’.
‘Dit hoort niet, ik moet eerst iets geven of weten dat ik iets terug ga geven’.

Bert Hellinger en nemen

Bert Hellinger zegt dat leiderschap en ondernemerschap start met te NEMEN. Net zoals we bij de start van het leven ook beginnen met NEMEN: de worsteling uit de baarmoeder, het zuigen van de melk, het huilen om aandacht. We eigenen ons daarmee het leven, de voeding, de zorg toe. We zetten onszelf midden in het leven en NEMEN onze plek in.

het doel nemen

Nemen kan verschillende vormen hebben, het kan gaan over je PLEK inNEMEN: als leider van een projectteam naar de deelnemers van het projectteam, die hiërarchisch bij een ander team of zelfs organisatie horen. Je plek innemen als leider van het project, het doel van het project NEMEN en vragen aan de leden van het team of ze dat doel ook nemen, maakt een groot verschil. Er komt focus, betrokkenheid en daarmee kracht en inventiviteit beschikbaar voor het project.

een deel van jezelf terugnemen

Het kan ook gaan om een DEEL van JEZELF weer terug te NEMEN. Dat gebeurde bij de ondernemer die zich afvroeg: ‘waarom zorg ik zo slecht voor mezelf: ik werk me driemaal in de rondte en denk dat ik alleen het goede kan doen naar mijn klanten, ‘k vertrouw bijna niemand het werk toe.’ Zij had ook iets te NEMEN: nl. haar verlangen naar vrijheid. Alsof dat deel van haar ergens in haar leven was achter gebleven.
Hand in hand met VRIJHEID, goed de tijd nemend om VRIJHEID in de ogen te kijken, werd vrijheid langzaamaan weer terug genomen, toegeëigend in haar leven. En vervolgens was in de opstelling de stap eigenlijk heel makkelijk om iemand toe te laten bij haar bedrijf.

harte groet
Yvonne Versteeg

* Illustratie door Aletha Steijns Communicatie – Den Haag