Terug naar Wijsheid

Intentie

2 januari 2019

Categorien: Leiderschap, Onze Sleutels

Een intentie zegt iets over hoe je wenst dat de toekomst eruit gaat zien. Een intentie geeft kleur en richting aan toekomstig gedrag. Als je je bedenkt dat de toekomst uit een oneindig aantal mogelijkheden bestaat, geeft de intentie een focus, een afbakening van de mogelijkheden.

Aan een intentie op zich heb je niks, zou je kunnen zeggen. Het is nog niets. Tenminste als je kijkt naar het van buiten zichtbare en meetbare. Het is alleen een woord of een aantal woorden achter elkaar.

De kracht van een intentie

Toch heeft een intentie heel veel kracht. Wil je die zien of beter gezegd voelen, dan hebben we voorbij het zichtbaar waarneembare te kijken. Een intentie roept een mogelijkheid op. Een mogelijke toekomst. Het roept je op om ergens in te geloven en ergens in te stappen. Het geeft een boost van energie. Die kan je niet direct zien, maar wel voelen. Het kan je kippenvel bezorgen, een stoot energie, uithoudingsvermogen, bereidheid om het nog eens of op een andere manier te doen.

Beroemde speeches met een intentie

Neem de intenties in een aantal beroemde speeches. We weten dat al deze intenties (nog) geen werkelijkheid zijn geworden. Toch hebben ze hun werking gehad. En hebben ze nog steeds hun werking, omdat we naast de woorden de energie die ze hebben opgeroepen ergens in ons lijf hebben opgeslagen. Deze energie is nog steeds beschikbaar. Ook in ons.

I have a dream‘ van Martin Luther King in 1963. Met o.a. “I have a dream that one day my four little children will live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character”.

‘Hope’  door Barack Obama in 2012 Met o.a. “Hope is the bedrock (basis) of this nation; the belief that our destiny will not be written for us, but by us; by all those men and women who are not content to settle for the world as it is; who have the courage to remake the world as it should be”.

‘Wir schaffen das’ van Angela Merkel in 2015 over de opvang van de grote vluchtelingenstroom: “Deutschland ist ein starkes Land, Wir haben soviel geschafft, wir schaffen das”.

Dichter bij huis

Hoe kun je nu zelf gebruik maken van de kracht van intentie, zonder dat je een beroemdheid of een geweldige speecher hoeft te zijn.

 1. Benoem een Kwaliteit voor de Dag
  Laat bij het opstaan  een kwaliteit opkomen waarvan jij wenst dat je die gedurende de dag meemaakt. Bijvoorbeeld vriendelijkheid, helderheid, plezier. Zeg hem hardop (in) jezelf, schrijf hem op, deel hem met iemand via de app. En terwijl je de kinderen naar school brengt, in een vergadering je mond open doet, boodschappen doet, aan het sporten bent, laat hem even terug komen. Ben ik nu vriendelijk, schep ik helderheid, heb ik plezier?
 2. Schrijf een speech aan jezelf
  Schrijf aan jezelf een speech waarin je je intenties voor de komende periode benoemt.
  Je kunt beginnen met de regels van de beroemdheden: Ik heb een droom, dat…  Met hoop als basis, zie ik voor me dat …  Het lukt ons om…. of gewoon Lieve…
 3. Start elk overleg met de intentie
  Voordat je een overleg ingaat, benoem heel kort de intentie: wat is de basis van dit overleg, waarom komen jullie samen. Als je eruit zou halen wat erin zit, wat is dat? Wat wil je meemaken? Waar wil je dat jullie een stap in maken? Waar willen jullie aan bijdragen? Dit kan zowel in een moment van rust, maar ook terwijl je naar de bijeenkomst toeloopt.
  Je kunt deze intentie voor jezelf houden, maar wat nog krachtiger werkt is deze intentie te delen en naar de intenties van de anderen te vragen. Het geeft energie en richting.
 4. Intentie voor je leven
  Het is misschien gek, maar wij gaan ervan uit dat ieder mens een soort van intentie heeft voor zijn/haar leven. We noemen dat levensmissie. Je levensmissie herkennen werkt net zo als een intentie: het geeft je energie en richting.

Op donderdagmiddag 10 januari 2019 zullen we op de Ontdekmiddag het thema Intenties onderzoeken. Intenties vanuit je hoofd, hart, buik, handen en voeten. Welke volg je?