Terug naar Wijsheid

Een Nieuwjaarsspeech in de zomer: hoe werkt dat?

11 januari 2020

Categorien: Innerlijk kompas

In de zomer van 2019 hadden we voor het eerst een Speech aan jezelf in zomerse omstandigheden. Is een Zomerspeech anders dan een Nieuwjaarsspeech, zo ja, wat is er dan anders en is deze Zomerspeech voor herhaling vatbaar?

Ontwikkeling

Elk jaar kijken kunstenaar Bruno van den Elshout, Marc en ikzelf weer of we de Speech aan jezelf willen organiseren. Sinds medio 2018 lijkt het niet meer aan ons te zijn, maar ‘bepaalt’ de Speech wat er wil gebeuren. Of misschien beter gezegd, geeft de Speech ons aanwijzingen in wat er wil gebeuren.

Zo werd in het begin van 2019 helder dat de Speech niet per se een Nieuwjaarsspeech hoeft te zijn. De kern is dat je bij jezelf te rade gaat waar je staat, wat de waarde is van de voorbije periode en wat lonkt in de nabije toekomstige periode. Dat je tijd, aandacht en ruimte hiervoor neemt. Dat je dat ook omzet in woorden ‘zwart op wit’, die meereizen de toekomst in. Om jezelf aan te spiegelen. Want het zijn immers je eigen woorden. Geschreven met aandacht, respect en liefde vanuit jezelf en aan jezelf.

Het plan: Speech aan jezelf in de zomer van 2019

Zo wilde het gebeuren: er verscheen een speech aan jezelf in de zomer. We planden een voorbereidende dag begin juli en een feestelijk speechdag begin september. We zagen voor ons: hoe mooi zou het zijn als er dit keer ook mensen uit bedrijven en organisaties zouden meedoen? Hoe krachtig zou het zijn als juist ook zij een EIGEN speech zouden schrijven. Om energie, focus, aandacht en ruimte te mobiliseren?

De aanmeldingen bleven uit …

En daar was ineens 1 aanmelding: tot onze verrassing meldde Els Desmet zich. Wat een prachtige synchroniciteit. Zij is namelijk ‘de oprichter achter de oprichter‘ van de Speech. Het oorspronkelijke idee om een eigen Nieuwjaarsspeech te schrijven komt van haar. Nu er een koerswijziging plaats vond was ze er weer bij. Wat een symbolische JA.

De werkelijkheid: Speech aan jezelf in de zomer van 2019

Een hele dag buiten
Het voordeel van de zomer is, dat we tijdens de voorbereidingsdag de hele dag op het strand langs de zee konden verblijven. Wat een heerlijkheid om in deze omgeving te wandelen, voor ons uit te staren, met zand te spelen. Alleen en met elkaar. In stilte en met luisteren naar de ander en beluisterd worden. Zo verscheen voor ons allevier de eerste contouren van een Speech aan jezelf.

Mijmerstuk
De zomer gleed voorbij. Vakanties met dierbaren in eigen land en wat verder van huis. Voor mijzelf was de Speech-in-concept een mijmerstuk tijdens deze zomerweken. Steeds las ik hem en vulde ik aan. Sommige thema’s werden al reizend en schrijvend helder. Ik kan inmiddels – anno oktober ’19 – melden dat dat mijmeren tot een belangrijk besluit heeft geleid.

Intimiteit
Het voordeel van een klein groepje is dat je wendbaar bent en minder ver vooruit iets hoeft te plannen. Het mag in het moment organisch ontstaan aan de hand van de bewegingen van de leden van het groepje. Zo werd het mogelijk om met elkaar te kijken of we in ons viertal de speeches wilden uitspreken of iemand wilden uitnodigen om ons toe te laten spreken. Dat laatste is bij de Nieuwjaarspeech het gebruik. Geen van ons had de neiging iemand uit te nodigen.

Dus werd het in een intiem verband: op 6 september lazen we om beurten eerst onze eigen speech voor en nodigden we een ander uit om de speech voor te dragen. Zo konden we ervaren hoe het was om hemzelf uit te spreken en hem te horen. Dierbaar en betekenisvol.

Een ‘Zomerspeech’ en een ‘Nieuwjaarsspeech’?

Wat laat ons dit zien? Terwijl we terugblikten, kwamen de volgende vragen op:
Is er bestaansrecht voor een Speech aan jezelf in de zomer?
En laat er zich een andere vorm zien dan in de periode van Oud en Nieuw?
Is er bestaansrecht voor beiden?

Het lijkt erop dat de zomer uitnodigt tot een milde, lome uitgestrekte periode van reflectie. Vriendelijk en intiem. Daarmee ook helder, duidelijk en op zachte wijze precies en meedogenloos. Op de een of andere manier daarmee minder makkelijk als geheel in het openbaar deelbaar. Ikzelf heb er wel over geschreven in deze blog, maar hem niet in totaliteit gepubliceerd. Nog te dichtbij en voor mezelf. Bruno heeft hem wel in zijn rij van blogposts gezet, hij hoort immers in die rij thuis, maar geen expliciete aandacht gegeven.

Het lijkt er vanuit deze ervaring op dat de Zomerspeech meer intimiteit biedt en vraagt. Zaken die wel benoemd willen worden, maar nog minder helderheid hebben in hoe deze uit te werken zijn. Nog meer vraagtekens hebben in het hoe en wanneer. Spannender om naar jezelf uit te spreken en daarmee helemaal spannend om aan een ander te laten horen. Nog minder zelfcensuur.

De traditie van de Nieuwjaarsspeech
Als ik kijk wat in de voorbije jaren de Nieuwjaarsspeech mogelijk heeft gemaakt dan zijn dat ook zeer persoonlijke ontroerende en authentieke speeches. Op de een of andere manier lijkt de gewoonte van Nieuwjaarsspeeches de weg vrij te maken dat deze Speeches in een groter publiek uitgesproken mogen worden. De Nieuwjaarsspeech is immers vanuit de traditie van de openbare Nieuwjaarsspeech in bedrijven en organisaties ontstaan. Daar liften we als het ware op mee.

Ook zal wellicht de atmosfeer van de winter, kale bomen en natuur, helpen om ons toe te staan om in alle kaalheid dat te laten zien wat ‘in het bot’ aanwezig is.

De traditie van Nieuwjaarsspeeches in bedrijven geeft ook een impuls om te focussen en concrete doelen te stellen. Dat heeft zijn voordeel, immers lekker concreet, en is maatschappelijk makkelijker aanvaardbaar om te laten zien en te laten horen.
Mooi om dit in de vergelijking met de Zomerspeech te beseffen.

Zomerspeech EN Nieuwjaarsspeech

Het mag helder zijn: het is de aandacht, tijd en energie waard om zowel een Zomerspeech als een Nieuwjaarspeech te beleven. Met veel plezier organiseren wij, Bruno, Marc en Yvonne, deze gelegenheden. Voor onszelf en voor eenieder die dit ook wil beleven. Met de mogelijkheid om per seizoen te kijken of ze je roept.

Voor jou?

Ben je benieuwd hoe een speech aan jezelf voor jou van waarde kan zijn? Laat het ons weten, we vertellen je graag meer.